onsdag 12 november 2014

7-9.11.14 - Nafo (Naturfotoskolan) ordnade vår undervisning denna gång på Kökar, Åland. Det blev ett (som alltid) mycket intensivt och lärorikt veckoslut. Temat för denna gång var havsfotografering med långa slutartider, men förutom det fanns mycket annat också att fotografera.
Vi bodde på Antons gästhem, ett mysigt ställe. Vi hann knappt landa så var vi på väg ut för första fotosessionen. Det gällde att passa på innan mörkret föll och det blev nattsvart ute.
Första anhalten blev vid sankta Anna kyrkan där det också finns ett Franciskuskapell som byggdes på 1970-talet över resterna av klosterkällaren till det tidigare Franciskanerkonventet.

Sedan åkte vi ut mot sjöbevakningen, där vi klättrade omkring på klipporna och övade långa slutartider. Jag hade problem att få skarpa bilder trots att jag använde stativ. Vinden friskade i medan vi var där och jag undrade om mitt stativ verkligen var så vindkänsligt att det åstadkom vibrationer. Påpekas kan att jag också använde trådutlösare så bilderna borde ha blivit skarpa. Nå först på söndagen fick jag veta vad som var felet. ;)

Lördag morgon och halv nio bar det av ut igen. Vi startade från sjöbevakningen igen, men nu valde vi att gå längs en naturstig. Tid hade vi till kl. tolv. Gott om tid tyckte vi. Från bergen ovanför sjöbevakningen hade man en underbar utsikt över havet, vädret var perfekt, nio grader varmt och växlande molnighet. Det blev några timmars klättring på såphala berg och genom enrissnår, sumpmarker och stenrösen.

Vått och blött, men roligt att fota speglingar i vattnet.

Jungfrudansen, en av naturstigens sevärdheter. Klockan är tolv och vi borde vara tillbaks vid logiet för att hinna fixa oss för maten som var beställd till kl. ett. Problemet var att vi hade en tredjedel kvar av naturstigen innan vi kom ut till civilisationen. Tjugo före ett kom vi ut till stora vägen och läraren var ute och sökte oss med bilen. Vi fick veta att vi var olydiga ungar som inte höll tiden :D

Efter maten, fick vi en liten stund vila och sedan bar det av igen. Vi fick själva välja var vi ville fotografera. Jag började med en promenad till Sandvik camping som drivs av min kusin. Ensam knallade jag omkring och njöt av de flata bergen som sluttar rakt ner i havet.
Efter det promenerade jag till klipporna nedanför kyrkan och fortsatte att öva långa slutartider tills det mörknade. 

Problemet med varför jag hade svårt att få klipporna skarpa var, en sak som jag nog borde ha vetat men inte kom ihåg, nämligen att när man fotar med stativ skall man inte ha på bildstabilisatorn. När jag väl fick det påpekat för mig började det gå bättre.

Solen har gått ner, och fast det ser ganska ljust ut på bilden, är det helt beckmörkt ute. Som tur har någon uppfunnit ficklampor annars hade vi inte kunnat vara ute och snubblat i bergen. Här började vi leka med att ficklampsmåla eller ljusmåla träd. Det är riktigt kul och effekterna kan bli rätt så trevliga.

Återfärden mellan Kökar och Galtby i Korpo tog ca två och en halv timme. Ljuset var fenomenalt, både låga moln och höga moln täckte himlen och förändrade dess utseende hela tiden. En värdig avslutning på vår fotoskoleträff.

Ett intressant fenomen som jag inte sett tidigare, i horisonten var ett lysande himmelskt blå band, efter lite funderade kom jag på att det är där som molnen inte täcker himlen (som var riktigt lysande blå) och havet återspeglar den blå färgen. Såg riktigt overkligt ut.
Som sammanfattning av resan kan man säga: mycket lyckad, bra väder, kiva logi (för flickorna), god mat och dricka, mycket motion, sjuka muskler, en föll på berget, en annan i en vattenpöl, gott humör, kamerasnack osv osv...