måndag 29 juni 2015

Juni kom och gick, mycket program och full rulle hela tiden. 13:e var vi med Ekenäs fotoklubb ut till Bengtskär. Vi hade verkligen tur med vädret trots att vinden var frisk och kall. Vi åkte på frmiddagen från Hangö, blev serverade fisksoppa på ditvägen men saknade skärgårdslimpan som borde varit en självklarhet. Båtfärden tog ca 1,5 timme och såg Morgonland från båten.

Väl framme hade vi ca 2,5 timmar att fotografera, men tiden gick alldeles för snabbt. Jag fick testa ett fisheye objektiv. Det var kul att se effekterna man kan få med ett sådant objektiv, men risken finns att man ganska snabbt kanske tröttnar. I alla fall kommer jag inte att i första hand inhandla ett sådant, kanske nångång OM man får så mycket pengar att man inte vet vart man ska lägga dem. Men det lär nog aldrig ska hända ;). 

Några ådor med ungar såg jag, små dumbollar som skumpade omkring i strandvattnet och kastades hit och dit av vågorna. Jag räknade till över tjugo ådor som ännu ruvade, och de var inte ett dugg rädda för människorna som kom och gick. De började nästan kännas som "bullaänderna". Inte så slugt kanske. I alla fall berättade fyr-föreståndarna att ejdrarna ökar på Bengtskär, i år var där 300 bon. Tyvärr minskar de ju på andra ställen, en del skyller på örnarna som plockar ungarna och mammorna. Havsörnen har ju ökat kraftigt så säkert stämmer det åtminstone delvis. Men det var en upplevelse att vandra omkring på denna utskärsklippa med sin mäktiga fyr, nordens största. Att sedan veta att morfar var fyrvaktare där efter kriget gjorde det ju ännu mer spännande, att man själv har en liten koppling till detta mäktiga monument som tjänat mången sjöfarare genom årens lopp.

Jag håller också på att jobbar med min första egna utställning som ska hängas upp i morgon kväll i Ekenäs bibliotek. Ska bli spännande även om det varit mycket arbete, mer än man kunde tro att få ihop 12 förstoringar, ramar och alla tillbehör. Utställningen ska heta "bilder från min godispåse", därför att i en godispåse hittar man många olika former och färger på godiset. Så är det också bland mina tavlor, allt från chockrosa och klarblått till bleka milda färger. Varje tavla har fått ett namn som börjar med Candy...barnsligt? Ja kanske, men så får det nu bli i alla fall :)

27 juni var vi bjudna på maskerad. Hasse var romare och jag grekinna. Vi hade urkul. Att vi dessutom hade bröllopsdag, vår 28:e var ju ganska lyckat.
Snart är vi inne i Juli och äntligen kom värmen, det blir en spännande månad, vi ska till Stockholm, Kuikka, Kuusamo, Norge, Sverige och Åland. Jee, vad jag ska fota och fota och fota....