måndag 27 oktober 2014

23-25.10.14 - Så var det dags för att kursa sig igen i Kimito. Den här gången gällde det porträtt och produktfotografering. Vår lärare var ålänningen Kjell Söderlund, produktfotograf för Viking Lines produktkataloger. Nästa gång jag åker Viking Line kommer jag att med extra noga intresse studera katalogen och tänka på vilket arbete som är lagt bakom varje bild. Mycket lärde jag mig om ljus, blixtar och reflektioner. Det låter kanske enkelt men försök själva så får ni se.
Den här krickan poserade så snällt med fötterna fastlimmade på en träbit. (Nej det var inte fråga om djurplågeri). Här har jag endast använt ljuset från fönstret, plus två bordslampor. Det är de speglingarna som syns i ögat på anden.
  

Fastighetsmäklaren Oscar, skulle ni våga köpa bostad av honom? Jag hoppas det för jag försökte få honom att se så pålitlig ut som möjligt ;). Ärliga blå ögon...eller hur heter det? :D Nåväl, här har jag använt ett bakgrundsljus som lyser på tyget bakom honom, för att få lite djup i bilden. En stor softbox är placerad på hans högra sida snett uppifrån, en upplättningsskärm är placerad på hans vänstra sida och ytterligare ett hårljus är placerad bakom bakgrunden, högt uppe för att få lite ljus uppifrån på hans hår.
Men detta är inte allt, det tog länge att ställa in alla grejerna, placera lamporna var och en så att man är nöjd, hitta rätt inställningar på kameran och placera modellen på rätt sätt.
Summa sumarum: både fotograf och modell måste ha ett stoort tålamod :D

Det genomgående temat på våra övningsstunder var finsk nationalromantik. De andra fotograferna var lite mer vågade med brännvin och puukkon. Själv tog jag det lite lugnare med endast det ädla brännvinet. Vad glasen har pysslat med får dom själva stå för ;).
Nämnas kan att när vår grupp (vi var indelade i 4 grupper, med 4 i varje grupp som arbetade tillsammans) skulle fota ett vardagsrum, så stylade vi det så fint som vi bara kunde, och fotade efter konstens alla regler, som för en mäklarbyrå. Sen när vi var klara fick vi snilleblixten att stöka till allting så att de som kom efter oss skulle få en stor utmaning. Tji fick vi, det bara fortsatte på vårt stök och gjorde det ännu mera äkta med levande modell på soffan, kaffe på golvet osv. Till råga på allt fick de så häftiga bilder. Ja där ser man vad kreativa fotografer kan åstadkomma när fantasin börjar flöda.

Här var jag till och med så vågad att jag hällde lite innehåll i ett glas. Här har jag glasen på en glasskiva som jag putsat och putsat, för att inte minsta lilla dammkorn ska komma med på bilden. Tyvärr tog putsivern slut när det gällde glasen vilket jag också fick harmas över efteråt, eftersom alla fläckar, fibertrådar och dammkorn syns när man förstorar upp bilden. Sedan ser man reflektioner från rummet och inredningen, i vätskan i glaset, vilket gör att den här bilden inte skulle få godkänt som produktbild för t.ex. en katalog.
Här har jag belysning genom en vit akrylskiva bakifrån. Softbox från vänster och en vit akrylskiva från höger.
Ja, nu tror jag att ni börjar smått ana vilket arbete som ligger bakom en sådan här, till synes enkel bild.
Men oj vad roligt vi hade under de tolv timmar vi jobbade i grupper under lördagen. Och så gott man sov efter det ;).