tisdag 19 april 2016

Oj, oj, oj - nu har tiden sprungit iväg igen. I slutet av mars, fick jag och Hasse möjlighet att åka på en riktigt vanlig turistresa till Ryssland. Vi hade hört en massa, trevligt och mindre trevligt, innan vi åkte, så det var verkligen med stor spänning vi åkte iväg.


Efter 9 timmars bussresa, så var vi äntligen framme i St.Petersburg. Strålande vackert med all fasadbeslysning som speglade sig i Neva.
Hotellet var av medel standard, det heter ungefär på svenska: Oktoberskajag ( Oktiabraskaya). Vi hade skönt tyst rum mot gården. Man hörde inget av stadens larm och trafik. Första kvällen åt vi på hotellet, tyvärr ganska smaklöst, men hungrig som man var åt man ändå med god aptit.

Nya motorvägen, som vänner till oss kallar "i valfiskens buk" pga. den häftiga gatubelysningen.

Ett besök hos vänner som bodde utanför St.Petersburg i Solnetsnoje.

"Greenroom"

På kvällen blev vi hungriga och gick ut på stan för att söka upp ett matställe. Vi gick och gick, och ingenstans hade de möjligt att ta in en grupp på 11 personer. Till sist kom vi in på ett "ungdomsställe" Grizzly bar. Det var amerikansk stil över det hela, och med hög musik och diskoljus. Bra service, god mat och så fick man beställa öl i 0,5, 1, 3 liter. Vi beställde in en kanna på 1 liter och hade förbisett att det hörde var sitt glas till biffen vi beställde. :)

Det är en stor stad med lika mycket invånare som i hela Finland tillsammans, ca 5 miljoner. Bilar lär ska finnas ca 2 miljoner. Det som överraskade var att man såg nästan inget skräp på gatorna alls, inne i centrum. Varje kväll kom en hord av gatusopare som tog bort det skräp som fanns.

Mariinskijteatern, här visas operor och baletter. Tyvärr hann vi inte ta del av något sådant kulturevenemang. Den öppnade 2 oktober 1860.

Mitt i allt, i gatubilden, stack det upp rör i gatan som inte ens guiden vår visste varför fanns där.

Vinterpalatset, en del av Eremitaget. Man borde ha ägnat hela dagen att gå omkring där, men efter 4-5 timmar var man så slut i benen och mätt på allt, så vi sökte oss därifrån. Dock hann vi bara skumma på ytan av allt som finns att se där. Köerna dit var långa, men det fanns biljettautomater, då gick det snabbare. Att sedan få plats för ytterrockar var också ett evigt sökande och köande. Biljetten var inte speciellt dyr och man fick ta kamera med sig in, bara man inte använde blixt.

Gyllene salar, mycket romerskt och grekiskt inspirerat. Fantastiska takdekorationer och parkettgolv.

Vinterpalatset är en av världens mest berömda konstmuseer. har finns statyer, tavlor av Rubens och många andra kända konstnärer. Det finns ca 3 miljoner föremål utställda här som man kan se på. De andra delarna av Eremitaget, hann vi tyvärr inte ta del av, eller rättare sagt, orkade inte. :)

Den kvällen besökte vi en äkta rysk restaurang. Vi var 13 personer och hade inte beställt på förväg bord, så servitörerna var inte så glada när vi kom, men de hittade ett bord där vi alla rymdes. De flesta åt blinier till förrätt, och stroganoff till huvudrätt. De skröt på att de hade Rysslands godaste Vodka, och den var faktiskt god. Det var otroligt billigt, ungefär 15-20 e, för förrätt, varmrätt och dricka till. Tills sist ställde sig hela personalen och spelade och sjöng ryska visor för oss, innan vi bröt upp. Sedan promenerade vi ca 5-6 km längs huvudgatan, Nevski Prospekt, tillbaka till hotellet.

Här kan man köra lite hur som helst. Trots det gav bilisterna rum för andra bilister, och man hörde sällan någon som tutade åt varandra.

Inte brydde man sig heller när folk gick på gatorna med lite udda "fordon".

Det var bra att ha en käpp och mycket "attityd" när man ville över gatan. :)

Innan vi åkte till gränsen, tog vi en tur till Viborg. Lite besviket konstaterade jag att man inte brytt sig om att underhålla och satsa lite på "turism". Det skulle finnas stor potential att rusta upp byggnaderna där så att det skulle finnas något att se på, men förfallet var påtagligt. Här blev man också genast attackerad av tiggare och försäljare.

Så här såg toaletten ut, vid saluhallen i Viborg. Det kostade 50 cent att besöka den, insidan såg något lite bättre ut, men inte mycket. :P

Skillnaden på fattig och rik är enorm. Undrar vad ett sådant här hus kostar att köpa?

Bolaget vi åkte med hette Neva Tours, och de var mycket proffsiga. Vår chaufför var från Finland, men bodde med sin familj i St.Petersburg, så han kunde staden på sin egen ficka. Han var en verklig tillgång när det gällde att ta oss genom tullarna och kryssa fram i miljonstaden. Att fungerade jättebra, det var en underbar resa, enda smolket var den Finska tullen, som på hemvägen hittade på att de skulle ta ett stickprov på just vår buss. Det betydde att vi fick släpa ut allt ur bussen, och vänta några timmar medan de röntgade bussen för att hitta...ja vad?...Men hem kom vi alla lyckligt, även om det blev sent på natten. Vill jag åka dit på nytt? Jo, det skulle jag verkligen, med lite mera tid, att se sig omkring.