måndag 16 maj 2016


Ditten och datten...

Små fotohändelser i vardagen, bland annat fotade jag dessa fjolårs tistlar, en kväll i april. Ekenäs fotoklubb hade en fotovandring, där vi fick fota vad vi ville under en timme. Bilden är faktiskt tagen ute, bakgrunden är en orange plastbit som råkade ligga passligt till hands.

Hangö sommaruni anordnade en kurs i porträtt fotografering, som jag deltog i. Mycket givande att uppdatera studiobelysningens grunder. Lärare var Gunnar Lundqvist, mycket duktig som lärare, och kom med otaliga fiffiga tips. Fortsättningen följer i september.

I kursen ingick även fotografering av produkt föremål. Här en av kursledarnas gamla rova. En underbar pjäs att få fotografera. Men det tog en stund att få belysningen att funka så att det inte blev ljusreflektioner i urtavlans glas.

Några dagar i skärgården har jag också hunnit med. Här en söt liten grönsnabbvinge. Svår att fota, när den inte ville sitta stilla några längre stunder.

Morgon och kväll, njöt jag av gudingarnas uppvaktning av ådorna. Att det tycks gå 7-8 gudingar per åda, är ett fenomen att forska i. Kläcks det mer hannar? Tar örnen ådorna? Har det uteblivna vårskyttet något med saken att göra? Härligt var det i alla fall att lyssna på deras oouu-oouu...förutom ejdrar, fanns dessutom en mängd andra sjöfåglar att beundra.

I april blev det också lite "takatalvi" som vi säger i Finland, bakvinter direkt översatt till svenska. Snön varade inte länge, bara någon dag här hos oss.

Ett halo-fenomen fick jag också se en dag.

Så i maj, slog sommaren och värmen till. Plötsligt trodde man att det var sommar. Allt slog ut, nästan över en dag. Ramsholmen badade i vitsippor. Den skira grönskan, hann man nästan inte ens uppfatta innan allt var en enda stor lövsal igen.

En morgon fick jag ett sms om jag på kort varsel ville komma ut och åka båt. Klart jag ville, en sväng mot Bengtskär blev det, meningen var att se efter sälar. Tror att vädret var för blåsigt och regnigt, för inga sälar låg och solade på klipporna. Hoppas att någon förbarmar sig fler gånger, att ta oss med, när vi ju inte för tillfället har egen båt. Men oj vad båtsjuk man blir varje sommar. Havet är nog min melodi.