söndag 2 augusti 2015

Semester del 6

Vårt första mål i Norge är Berlevåg, på Varangerhalvön. Vi körde över bergspass och förbi fjällsjöar. Till sist kom vi till den lilla väg som går norrut från Tana, tiden gick, och vi undrade om vi alls hinner fram innan natten.

En liten fiskeby vi körde förbi. Intressant när mycket är byggt på pålar. Landskapet börjar blåna så smått.

"jag är friii" - känner mig som Jon Fjällgren...men med kall vind i håret ;) brrrr...


Just denna kustremsa kännetecknas av karga, vassa, märkliga klippor. Fåglar i mängder trivdes där, måsar, trutar, doppingar, strandskator och flera arter av andfåglar.

Jag kom och tänka på att det här landskapet skulle vara en perfekt plats att spela in filmer som, Hobbit och andra liknande filmer i. Det kändes nästan "spöklikt" att köra där.


Jag undrar inte alls över att fåglarna trivs där, det måste finnas massor av skyddade klippskrevor att häcka i.


Fyren utanför Berlevåg, klockan är ca 11 norsk tid, på kvällen. Solen börjar vara så lågt som den går där uppe i juli.


Midnattsolen


Hurtigrutten på väg ut från Berlevåg, det var kraftiga dyningar på havet, vi såg hur den dök med fören rakt ner i havet. Undrar hur passagerarna mådde? :)

Det gick inte att hålla sig längre, så fort tältet var uppslaget, på en strandäng, utanför staden eller byn, så måste Hasse prova på havsfiske. Det är ju gratis att fiska i havet i Norge, men bara i havet, inte i forsar och älvar,  så det var fritt fram närhelst man ville kasta lite. 


Och det tog inte lång tid innan han fick napp. De små portions sejarna var väldigt på hugget. Den här behöll vi dock inte, utan den fick fara tillbaks i havet och växa till sig lite.


Strandskator och mäktiga dyningar. Tro det eller inte, men det var så gott som vindstilla, trots det brusade havet vilt mot stranden. Intressant var att ju lägre tidvattnet blev, destu större blev dyningarna. Klockan är ca ett-två på natten men solen har redan börjat stiga, och det är ljust som på dagen. Nå vi kröp till kojs, nöjda och glada över allt det fina vi fått se den dagen.

Vi sov gott och vaknade rätt så sent på förmiddagen, Hasse börjar förbereda morgonmålet, och jag söker en buske att sätta mig bakom när jag tittar bakåt. Då ser jag Hasse stå och tala med en polis, jag kniper igen och går tillbaka för att se vad som står på.
Jo förklarar polisen, det är förbjudet att köra ner på strandängar i Norge med bil. Det kostar 10 000 nkr, ca 1000 euro att göra det. Och där har vi stått hela natten. Gissa om vi började svettas. :( Vi hade en Norje-guide med oss men inte hade vi läst något sådant där. Polisen sade att det är helt ok att tälta men bilen får endast köras på vägar, ingen annan stans. Ser ni bilspåret på ängen? Någon måste ha kört där före oss, så vi trodde såklart att det var ok att vara där. Nå sade polisen, han skriver inte ut böter om vi ögonblickligen flyttar bilen, men namn och registernumret skrev han upp. Där kom vi undan med blotta förskräckelsen, puuuh... Helt vänlig polis var det, som tog oss i handen sedan när han gick därifrån.
Det lustiga är att efteråt, när vi talat med flera norrmän (o kvinnor), så alla sade att de inte heller känt till att de har sådana lagar. Hmmm, turistfälla? Vi packade i alla fall snabbt ihop våra grejer och stack.


Skal av sjöborre, som när den lever är full av taggar. Fåglarna plockar dem och äter upp innehållet, så man kunde hitta massvis av dem på ständerna.


När vi talade med en kvinna i Berlevåg, utanför ett cafe, berättade hon att det finns ca 1100 invånare där nu, men för 20-30 år sedan fanns det dubbelt så många. Många kvinnor från Finland kom dit då för att arbeta inom fiskerinäringen. Många gifte sig med norrmän. Allt gjordes för hand, rensning, fileering osv. Men idag har maskinerna tagit över en stor del av jobbet så många har flyttat därifrån. Gissa om vi blev paffa när damen i cafeets kassa började tala finska med oss, när hon hörde att vi talade finlandssvenska. Jo hon var en av dem som kommit dit från Finland, gift sig och stannat kvar. Men många hus såg ut som detta, människor som hade gett upp och flyttat bort. Snabbt har vind och vatten förstört dessa bostäder.