torsdag 6 augusti 2015

Semesterslutet


Vi vaknar till smått mulet väder, men glada att regnet ännu inte har hunnit ifatt oss. Morgonmålet består av grillad sej, och det smakade ljuvligt. Då var den endast kryddad med salt, annars smakar ju djupfryst sej ingenting, men färsk o grillad. Det är prima det.


Vi ser några fina klippor och Hasse tycker att vi ska stanna och göra några sista fiskekast innan vi lämnar Norge bakom oss. Sagt och gjort.

Jag går runt och tittar på och beundrar alla fantastiska klippformationer, gjorda i schiffersten. Den ena mer fantastisk än den andra.

Hasse byter fiskeplats, det gäller att vara vigulant när man hoppar omkring på klipporna.


Jag smög mig på några lommar som simmade. Smålom? Enligt vad jag läst så skulle storlommen ha svart haklapp och smålommen rödbrun. Fina fåglar hur som helst.


När jag satt på en klippa och spanade ut över fjorden för att möjligen få se en val eller nåt liknande fick jag syn på en mörk prick en bra bit i från mig. Först trodde jag det var en säl, men sedan när jag tittade genom kameran såg jag en simglad utter, som dök och fiskade. Det var ett oväntat möte, men ack så roligt.


Hasses fiskelycka fortsätter och han får den ena småsejen efter den andra. Allihopa fick fara tillbaka och växa till sig.


Den här måste endast ha varit nyfiken men lyckats fastna ändå. Lustigt. Kuusamo fiskedrags reklam? Så effektiv att fisken inte ens hinner nappa. :D


När det nu var så gott om småsej måste jag ju se om min tur har vänt, men nix, inte ett enda napp. Jag undrar just vad jag gör för fel? Jag har ju fiskat sedan barnsben.Tål att tänka på.


Medaljens baksida. Bråte, bråte och åter bråte som spolas upp på stränderna där. Ledsamt, och ingen som plockar bort det heller.


Vi packar ihop fiskegrejerna, men inte kameran. Fortsätter färden mot gränsen. Tar några bilder av en svanfamilj som gömmer sig i gräset. Åker vidare igen...


Det här är den andra laxälven som jag någon gång skulle vilja prova fiska i , Storelvvassdraget. Här finns dessutom ljuvliga sandmoar att tälta på. Väldigt vackert.


Sista fjorden som vi passerar, Porsangerfjorden. Den är jättestor. Vädret blir sakta sämre, men molnen blir destu mer dramatiska.


Det börja komma stormbyar, som piskar upp vattnet till långa slöjor. Har aldrig sett något liknande. Det ser tufft ut, långa vattenslöjor som åker upp och ut över havet. Själv sitter jag på huk, för att inte ryckas med av vinden. Det är svårt att fota när vinden är så hård. Just nu är jag glad att vi inte är uppe på något fjäll.


Till sist är vi ändå tillbaka på finska sidan, regnet kom och vi korsade det. Sista tältnatten blir i Kapsajoki, nära Kittilä. Där har vi varit många gånger förut, i vår ungdom. Det är lite nostalgi att komma hit igen. Men, hur fina öringsvatten det än är så gillar jag ändå bäst öppna landskap. Täta buskage och brakel är inget för mig. Men fiskarna är fina, och öringarna är vackra och goda. Ibland alldeles gyllene gula.


En del av Kapsajoki.


En stor del av Kittilävägen är bara grus och lera, så eftersom det hade regnat friskt dagen innan, såg vår bil ut så här när vi till sist kom fram till Jakobstad. Där stannade vi två nätter innan vi körde hem till Ekenäs.


Nu var det dag för allt att få sig en ordentlig tvagning, från människor till utrustning. Härligt torkväder blev det också :) Nu är vi redan igång och planerar för nästa tripp. Blir det till Lofoten månne. Den som lever får se. :)