söndag 4 oktober 2015


Korsholms fotofestival

Söderfjärden är en slätt i Solf - Sundom i ÖsterbottenFinland som ligger ca 10 km söder om Vasa stad. Slätten är belägen i en meteoritkrater. Kratern har en diameter om 6 km och ett maximalt djup om 300 m. Den är fylld med kambrisk sandsten som enbart är synligt i den yttre ringen.

Här samlar många flyttfåglar, tranor, gäss, svanar osv.

Vi hade turen att se en del tranor, men området var stort och de flyttade på sig med jämna mellanrum, så jag råkade inte vara på plats när de stora flockarna var där.

En kväll var vi ut på Söderudden på Replotlandet, solnedgången var fin, men marken var stenig och svår att gå på. Jag lyckades falla och mitt objektiv slog i en sten och gick sönder.

Trots att det inte är något större nöje att försöka balansera på alla dessa stenar, så är det ett så intressant landskap att fota. Vinden var frisk och det var ett nöje att fota när vågorna slog in mot den steniga stranden.

På hemvägen stannade vi vid Björkö, parkerade bilden vid Svedjehamn och promenerade ut till utsiktstornet, Saltkaret, som är ca 20m högt. En fantastiskt utsikt hade vi därifrån, men bilden ovan är fotad i marknivå, när en regnbåge plötsligt tittade fram.

Följande foto-stopp blev vid Lankoski. Gula höstlöv hade fallit och lyste gula i solens sken och glimmade som guld i forsen.

Lankoski

Följande stopp blev vid Onnenkoski lite längre fram, där testade jag fota en del dubbelexponeringar. Det var ett lyckat veckoslut i Vasa, med många nya ideer och infallsvinklar att börja testa och jobba med.