måndag 25 januari 2016

 En sväng till Åland...


En tripp på några dagar för att hälsa på sonen som bor på Åland, i Mariehamn. Ditresan skedde med Viking Line från Åbo. Efter en stadig frukost, tog vi en powernap, för att motverka den tidiga morgonväckningen. När vi piggnat till passade vi på att inspektera isläget ute på ett mycket halt och blåsigt däck. rätt så många örnar syntes också, men ingen säl.


Vackra mönster som bildas i isen där båtarna far fram i faren.

Eller som pusselbitar i ett enormt pussel.

Strax innan vi kom till Mariehamn blev det dock öppet vatten helt och hållet. Lite försökte solen tränga igenom molntäcket men det lyckades inte riktigt.

Kvällsutsikt från utkiksberget, rätt mycket snö hade de för omväxlings skull fått. Betydligt mildare klimat hade de där, ca -10-15 grader medan det på fastlandet var mer till -30.

Sen kvällpromenad, temperaturen sjunker och ånga bildas i luften.

Åss - Åländska segelsällskapets paviljong.

Pommern, fyrmastad stålbark som är museifartyg nuförtiden. Byggdes 1903 i Glasgow, Gustaf Erikson köpte henne 1923 och fraktade vete och trävaror. Hon satte flera rekord, tex 1929 seglade hon trävaror på 87 dagar från Oslo till Melbourne. I sommar ska vi besöka henne och sjöfartsmuseet.

Nostalgiskt att se Kastelholms slott, denna gång i vinterskrud. Senast besökte jag slottet för att lära mig fotografera med studioblixtar. Då var det liv och rörelse där, för det var mitt på sommaren.

Ursprungligen var det en försvarsborg som började byggas under 1300-talet. Då var platsen en liten holme men numera, tack vare landhöjningen är det vatten endast på två sidor. Åland var då ett självständigt förvaltningscentrum med Kastelholm som centrum. Om man är intresserad av historia så finns en hel del intressant att läsa om slottet på nätet.

Bomarsunds fästning, som byggdes av Ryssland efter att Finland blivit en del av Ryssland 1809. Den skulle bli 290m lång och halvcirkelformad, men hann aldrig bli klar för 1854 anföll brittiska och franska styrkor det och Ryssarna hamnade till sist att kapitulera.

Denna resa till Åland, blev ingen egentlig fotoresa, för vi hade så mycket annat program. Men nästa gång hoppas jag att jag ska få tillfälle att fota sjöfåglarna som återvänder, och om inte det lyckas så i alla fall på sommaren finns planer på att återkomma.